Contact

Contact

Stichting Tandheelkunde Kenia

Enthousiast geworden na het lezen van de website? Wil je meer informatie over het werk dat de stichting doet, je aanmelden als vrijwilliger, een donatie doen of heb je een andere vraag?

Aarzel niet en kom in contact met het secretariaat van onze stichting: info@tandheelkundekenia.nl

info@tandheelkundekenia.nl

Het Bestuur

Voorzitter: Ruud Waanders
Het veen 49
7132 EK Lichtenvoorde

Penningmeester: Koos van der Geest
Havenstraat 1-a
2312 LZ Leiden

Secretariaat: Ruud Waanders
Het veen 49
7132 EK Lichtenvoorde

Veelgestelde vragen

Is een tandheelkundige achtergrond verplicht om mee te gaan als vrijwilliger?

Een team van vrijwilligers bestaat uit meerdere tandartsen, assistentes en enthousiastelingen voor ondersteunde diensten. Denk hierbij aan het steriliseren van materiaal, het koken van een welverdiende lunch, de administratie en andere hand-en-spandiensten. Voor deze taken is dus ook geen tandheelkundige achtergrond vereist. Je moet het leuk vinden om je handen uit de mouwen te steken en goed in een team kunnen werken.

Welke vaccinaties heb ik nodig als vrijwilliger?

  1. Hepatitus B
    (3 x injectie binnen één jaar; titer bepalen > 100.  10 jaar geldig)
  2. Hepatitus A
    (2 x binnen één jaar, 10 jaar geldig)
  3. Gele koorts
    (arivax, 10 jaar geldig)
  4. Meningocockencocktail
    (meningovax 3 jaar geldig)
  5. DTP
  6. Malariaprofylaxe (starten op dag van vertrek)
    (1 tablet malerone per dag t/m 7 dagen na thuiskomst uit Kenia)

Niet-tandheelkundige medewerkers hebben alleen de vaccinaties nr. 2, 3, en 5 en het innemen van de malariapillen nr. 6 nodig. De benodigde vaccinaties kunnen gegeven worden bij een Tropenpoli, een plaatselijke GGD of een groot ziekenhuis. Geef aan dat het gaat om het uitoefenen van een medisch beroep in Kenia.

Wat is de voertaal op de scholen?

De voertaal op de scholen is Engels. Soms is het nodig om je verstaanbaar te maken in het Swahili, omdat de jongste leerlingen nog geen Engels spreken. Een docent van de school zal je helpen met vertalen.

Wanneer leer ik het team van vrijwilligers kennen?

Ongeveer vier weken voor vertrek is er een gezellige kennismaking. Op deze middag ontmoet je het team van vrijwilligers en krijg je alle informatie die je nodig hebt over de reis. Tevens ontvang je je werkkleding en een tas met materialen die we gaan gebruiken op de scholen. Denk aan tandenborstels, mondmaskers, handschoenen, tissues etc. Iedereen neemt zo’n extra tas mee naar Schiphol. We vliegen op vrijdag gezamenlijk in 8 uur naar Nairobi waar we overstappen op een binnenlandse vlucht van een uur naar Mombasa. We worden op het vliegveld opgehaald en naar het hotel gebracht. Zaterdagmiddag heb je vrij om uit te rusten van de reis en te wennen aan het land en het weer. ‘s Avonds eten we samen in het resort en krijg je de laatste aanwijzingen. Op zondag starten we met het opbouwen van de mobiele praktijk op de school.

Werk je als vrijwilliger de hele week of heb je nog een vrije dag?

Je werkt 6/7 dagen. In het midden van de week heb je een vrije dag om een beetje bij te komen. Door de hoge temperaturen en de gebrekkige stroomvoorziening is zo’n dag een welkome afwisseling. De meeste mensen liggen met een boekje aan het zwembad, maar je kan ook gaan snorkelen, meegaan op een vissersbootje, of je laten masseren op het strand.

Wat zijn de kosten als ik mee wil als vrijwilliger?

De kosten (reis- en verblijfskosten) worden door de vrijwilligers zelf betaald en bedragen ongeveer 1700 euro. Voor een specificatie van de kosten zie de pagina ‘vrijwilliger worden’. Daarnaast maken we als team een groeps-pot waar we allemaal geld inleggen en o.a. de lunch op de school van betalen. I.v.m. onze eigen veiligheid verblijven we samen in het bewaakte resort Baobab. De stichting heeft veiligheid hoog in het vaandel en laat mensen NIET op eigen initiatief in een plaatselijk dorp overnachten. Een dorp bezoeken is enkel mogelijk onder begeleiding van onze eigen chauffeurs.

Kan ik ook een eenmalige donatie doen aan de Stichting?

Zeker! Wij kunnen alle hulp erg goed gebruiken. Stichting Tandheelkunde Kenia is een onafhankelijke, onpartijdige organisatie die met zo weinig mogelijk middelen tandheelkundige hulp op scholen in Kenia mogelijk maakt. Wij hebben een ANBI-status. Je kunt ons op verschillende manieren sponsoren, als particulier en/of als bedrijf.

Geld doneren

Je kunt ons steunen door een eenmalige of structurele donatie van een geldbedrag. Hiermee steun je bijvoorbeeld de aankoop van materiaal dat nodig is op de scholen.

Donatie van materialen

U kunt ons helpen door tandheelkundige materialen of apparatuur te schenken.

Steun onze klinieken

U kunt een bedrag doneren dat gebruikt wordt voor onderhoud en de uitrusting op onze klinieken.

Heeft de stichting een ANBI-status?

De Stichting heeft van de Belastingdienst de status van ANBI gekregen (Algemeen Nut Beogende Instelling) onder RSIN nummer 8129.50.197. Deze status betekent dat uw donaties onder bepaalde voorwaarden aftrekbaar zijn van uw inkomen. Periodieke schenkingen zijn volledig aftrekbaar voor de inkomstenbelasting als ze zijn vastgelegd in een schriftelijke overeenkomst voor minimaal 5 jaar. Hiervoor gebruiken we het standaardformulier van de Belastingdienst.

Conform ANBI vereisten vermelden de statuten dat de stichting geen uitkeringen mag doen aan een oprichter of aan een bestuurder. Kosten die bestuurders in de uitoefening van hun functie maken worden door de stichting vergoed.

Overige ANBI verplichtingen zoals jaarverslagen en jaarrekeningen vind je tevens op deze site (zie menu ‘over ons’)

Stuur ons een bericht

Help de kinderen in Kenia aan een goed gebit!

Wij kunnen het natuurlijk niet alleen. Stichting Tandheelkunde Kenia heeft hulp nodig van sponsoren en vrijwilligers om de benodigde behandelingen, controles en informatieverstrekkingen uit te voeren. Help jij ook mee?