Het verhaal van

Kenia groep 2018

Bongwe primary school

Gedurende de laatste week van september 2018 is een groep van 12 personen waaronder tandartsen , assistentes en overige vrijwilligers samen met twee bestuursleden van onze Stichting weer naar Kenia vertrokken. Dit keer hebben we gewerkt op de Bwonge primary school net even buiten Ukunda. Deze school heeft ongeveer 700 leerlingen. De ontvangst was allerhartelijkst en de medewerking van de leerlingen en de teachers erg goed. We hebben alle kinderen kunnen controleren en daar waar nodig kunnen behandelen. Ook alle leerkrachten zijn behandeld. Tussendoor waren we in staat meer dan 100 personen uit de omgeving van hun mondproblemen te verlossen. Al met al een vruchtbare week.

De Stichting heeft ervoor gekozen drie scholen in de directe omgeving van onze kliniek te selecteren en die drie scholen om de drie jaar te bezoeken. Krijgen de leerlingen tussen onze drie-jaarlijkse bezoeken gebitsklachten, dan kunnen zij naar onze kliniek in Ukunda, waar onze COHO James hen gratis zal behandelen. Jaarlijks zal James de geselcteerde scholen bezoeken om te informeren naar de gang van zaken, maar vooral om met de leerlingen en leerkrachten te spreken over preventie.

De week op de Bwonge school werd afgesloten met een feestelijke bijeenkomst met mooie woorden gelardeerd met zang en dans.

De Bwonge primary school is de eerste van drie scholen in deze nieuwe opzet. Inmiddels zijn er twee sponsoren bereid gevonden deze tandheelkundige hulp te financieren. In september/oktober 2019 zal de tweede school worden bezocht. Ditmaal een wat grotere met meer dan 1200 leerlingen.

Tijdens ons bezoek was er voldoende tijd om tandheelkundige zaken met James te bespreken, immers de opleiding en begeleiding van de medewerkers op onze kliniek heeft de grootste prioriteit. De kliniek draait momenteel uitstekend. Het aantal behandelingen neemt toe, zoals we kunnen zien aan de maandelijkse rapportages die James ons toezendt. Daardoor is de kliniek vrijwel geheel selfsupporting!

Ook is met de hulp van een gulle sponsor een begin gemaakt met aanpassingen aan de behandelkamers en de buitenzijde van het gebouw. Het geheel oogt nu weer om door een ringetje te halen.

Aan het einde van de laatste werkdag was er een gezellige bijeenkomst met alle deelnemers op onze kliniek. Een fijne week, waarin we veel hebben kunnen doen. Sommigen van ons zijn de volgende dag weer naar Nederland vertrokken, anderen hebben er nog een paar dagen verblijf in het altijd gastvrije Kenia aan vast geknoopt.

We hopen in 2019 weer zo’n goede en vruchtbare tijd in Kenia door te mogen brengen.

Ruud Waanders

Sfeerimpressie van ons bezoek

Help de kinderen in Kenia aan een goed gebit!

Wij kunnen het natuurlijk niet alleen. Stichting Tandheelkunde Kenia heeft hulp nodig van sponsoren en vrijwilligers om de benodigde behandelingen, controles en informatieverstrekkingen uit te voeren. Help jij ook mee?