Het verhaal van

Kenia groep 2019

Op vrijdag 20 september vertrokken we met een enthousiaste groep van tandartsen, assistentes en overige vrijwilligers van Schiphol naar Nairobi, alwaar we overstapten op het vliegtuig richting Mombasa. Op zaterdagochtend vroeg werden we daar opgehaald door onze vaste drivers. Na een vrolijk onthaal merkten we op de weg naar Ukunda dat er iets aan de hand was. De regering van Kenia had een tweetal dagen ervoor besloten, dat er geen ‘activiteiten’ meer mochten plaatsvinden op scholen in het derde schooltrimester. Dit i.v.m. een goede en rustige voorbereiding op de examens die later het jaar zouden plaatsvinden. Daar zaten dan in onze busjes, vol energie om een dikke week te werken op de Mvindeni Primary School, de tweede school binnen de nieuwe opzet, met ruim 1200 leerlingen. Helaas kon dit dus geen doorgang vinden.

We waren niet voor 1 gat te vangen. Samen met James, onze COHO op de kliniek werd er een plan bedacht. In het Diani Health Centre in Ukunda, waar normaal gesproken patiënten komen voor bevallingen èn een consultatiebureau is gevestigd, kregen wij een ruimte toegewezen waar wij onze mobiele praktijk mochten opbouwen. Gesteund door twee verloskundigen van het Centre gingen we aan de slag. Vanuit de kliniek werd er reclame gemaakt op scholen, kinderen met klachten mochten na schooltijd komen voor een gratis behandeling. Onder schooltijd waren alle andere inwoners van Ukunda met klachten welkom voor een gratis behandeling. Door middel van flyeren in de wijken rondom de kliniek lieten we weten dat we er waren! Controles deden we niet, we hielpen enkel mensen met reële klachten in hun mond. Zo zagen we ook meer schrijnende gevallen dan dat we normaal gesproken onder de kinderen op de scholen zien. Daarnaast maakten we onder de bevolking ook goede reclame voor de kliniek.

Ook al waren we in eerste instantie teleurgesteld dat we niet aan de slag konden op de school, toch hebben we mooi en dankbaar werk kunnen doen in het kleine Health Centre. Heel bijzonder ook om een Keniaans consultatiebureau en verloskamer van zo dichtbij te mogen zien en de verhalen van de verpleegkundigen te horen.

Na de laatste werkdag hadden we een gezellig samenzijn op onze kliniek en op zondag 29 september vlogen we met z’n allen weer naar huis.

Op naar de de Mvindeni Primary School in 2020!

Maartje Waanders

 

Sfeerimpressie van ons bezoek

Help de kinderen in Kenia aan een goed gebit!

Wij kunnen het natuurlijk niet alleen. Stichting Tandheelkunde Kenia heeft hulp nodig van sponsoren en vrijwilligers om de benodigde behandelingen, controles en informatieverstrekkingen uit te voeren. Help jij ook mee?