Het verhaal van

Kenia groep 2020

Kinango school for the deaf

Op vrijdag 7 maart 2020 vertrokken we met een fijne, enthousiaste groep vrijwilligers vanaf Schiphol, via enkele tussenstops naar Ukunda, Kenia. De bedoeling was om te gaan werken op de Mvindeni Primary School, maar i.v.m. de grootte van het team werd besloten deze grote school van 1200 kinderen naar het najaar te verplaatsen. In plaats daarvan gingen we op een wat kleiner schooltje werken in het dorpje Kinango. Door de opkomst van Corona in diverse Europese landen om ons heen heerste er een andere sfeer op Schiphol, maar dat mocht de pret niet drukken. Vol goede moed vlogen wij een prachtige week werk tegemoet.

Na een dag acclimatiseren, reden we op zondag richting Kinango. Vanaf de stad Kwale, die vanaf de kust van de Indische Oceaan circa 35 kilometer in het vrij groene binnenland ligt, kom je na een rijtocht over hobbelige zandwegen, het dorp Kinango tegen, dat gezien de ligging en bouw enigszins aan een dorp in het Wilde Westen doet denken. Daar lag de school, en wàt voor school! We gingen aan het werk op de PRACHTIGE ‘Kinango school for the deaf’. De Nederlanders Marjon en Rob Bogaard (die wij meerdere malen hebben ontmoet op het Baobab resort waar zij ook vaak verblijven) helpen de dove kinderen op deze school al jaren.

We bouwden onze mobiele praktijk op in 1 van de klaslokalen en maakten kennis met de gedreven en vriendelijke docenten die op de school werken. Ook konden we de leerlingen al even begroeten die de hele week op de school verblijven. Zij lieten vol trots hun school en slaapverblijven zien. Op maandag gingen we aan de slag. Het waren prachtige dagen, ondanks het feit dat het moeilijk communiceren was met de kinderen, maar met vriendelijke mimiek en hulp van de docenten kom je een heel eind!

Als dank voor ons werk werden we getrakteerd op een prachtige voorstelling door de kinderen, vol spel, zang en dans. Ongelooflijk om te zien hoe deze kinderen zonder iets te horen de maat van de muziek feilloos aanvoelden en vol overgave zongen. Wat voelden wij ons welkom hier! Met Marjon en Rob werd afgesproken dat we vaker gaan terugkomen.

Omdat we nog twee werkdagen ‘over’ hadden, gingen we net als in 2019 werken in het Diani Health Centre in Ukunda (voor meer informatie zie het verhaal van 2019), waar we de bevolking met pijnklachten gratis behandelden. Heel waardevol om zo de werkweek af te sluiten.

Om de week helemaal af te sluiten hadden we op de zaterdagmiddag een gezellig etentje op de kliniek, geheel verzorgd door Josephine, de vrouw van COHO James. Daarna pakten we onze koffers, om in de vroege zondagochtend vanaf Mombasa weer terug te vliegen naar Nederland. Alwaar de sfeer op Schiphol nog onaangenamer was dan op de heenweg. We waren net op tijd terug, een dag later ging Nederland op slot. Geen idee wanneer we weer naar het mooie Kenia kunnen afreizen, maar we houden goede moed.  

Hopelijk tot in 2021! 

Maartje Waanders

Sfeerimpressie van ons bezoek

Help de kinderen in Kenia aan een goed gebit!

Wij kunnen het natuurlijk niet alleen. Stichting Tandheelkunde Kenia heeft hulp nodig van sponsoren en vrijwilligers om de benodigde behandelingen, controles en informatieverstrekkingen uit te voeren. Help jij ook mee?